Contact maken en hebben

fig. werkelijk contact maken en hebben?
Contact maken, contact hebben.. en contact voelen. We kennen het fenomeen van contact allemaal en toch kan contact ook tot verwarring leiden, want wat is contact nou eigenlijk. Deze blog doet een voorzetje waar je misschien je voordeel mee kunt doen. Doel hiervan is een bijdrage te leveren aan het maken en beleven van contact.
Gebrekkig contact
Voor velen van ons zo vanzelfsprekend om contact te maken met een medemens; je partner, een collega, een cliënt, een winkelbediende, enzovoort. En toch zit er ook een wereld achter contact, niet alleen bij jou en mij, maar ook bij de ander. Hoewel contact maken vanzelfsprekend lijkt is het dat lang niet altijd. Je herkent ‘gebrekkig contact’ aan misverstanden, verwarrende/schrik reacties en of complete misvattingen.
Dimensies
Omdat contact maken bestaat uit meerdere ‘dimensies’, is het goed om te weten om welke dimensies hierbij een rol spelen. Denk hierbij aan (1) de intellectuele dimensie (o.a. interpreteren, begrijpen, reactie voorbereiden, normen en waarden) of aan (2) de emotionele dimensie (o.a. stemming, wil, verlangen, behoefte) en aan de (3) fysieke dimensie (o.a. spanning, aanraken, lichamelijke reacties). Evenals (4) de situaties waarin je je kunt begeven (o.a. werk, privé, sport, vakantie, cursus).
Contact..
Het veelal als ‘vanzelfsprekend ervaren contact’ is, als je het voorgaande bekijkt, een samenhang van meerdere dimensies en blijkt dan niet altijd zo vanzelfsprekend. Als het ware kun je er een checklistje naast leggen van:
– is er wel begrip; is er wel of geen afstemming over het betreffende onderwerp
– voel je verbinding; met jezelf en met de ander
– is je lichaam ontspannen of juist gespannen
– is de situatie gemakkelijk of juist niet
En wat je antwoord op de vragen ook maar is, jouw antwoord kan je helpen om te onderzoeken wat je in een bepaalde situatie wel of juist niet beïnvloedde om werkelijk contact te maken.
Werkelijk contact
Werkelijk contact kun je zien als contact waarin sprake is van wederzijdse afstemming, van contact met jezelf en met de ander, in een ontspannen lichaam onafhankelijk van de situatie.
Dit wil overigens niet zeggen dat het bij de ander precies hetzelfde is, dat hoeft niet, maar idealiter zou het wel mooi zijn. Ik vermoed dat als je met een goede vriend of geliefde bent en je voelt je prettig bij elkaar dat dit er dan vanzelf al is. Maar als je met iemand spreekt die boos is, dus de emotionele laag overheerst, dan zal er bij hem/haar in mindere mate contact zijn met jou. En als jij dan in contact bent met jezelf is er wel degelijk contact; want je ziet, hoort en voelt de ander goed aan én je bent in contact met jezelf.
Geen contact?
Is er dan geen contact als er sprake is van emoties bij beiden? Dat is een leuke vraag, want dat zou je kunnen denken. Er is in zekere zin natuurlijk altijd contact! Alleen is de vraag: ‘in welke mate is er contact en is dat contact zodanig dat er sprake is van: werkelijke afstemming, wederzijdse verbinding, lichamelijke ontspanning en gemak in de situatie’? Bij een emotioneel samenzijn van bijvoorbeeld angst en boosheid, is er in mindere mate contact, terwijl er ook echt wel contact is. Wat je echter ziet, is dat er achteraf meestal nog werk te verrichten is omdat de afstemming niet werkelijk tot stand is gekomen. Zo veroorzaakt angst bijvoorbeeld ingehouden behoefte of geen inbreng eigen belang, terwijl extern gerichte boosheid bijvoorbeeld domineert in wil opleggen van eigen behoefte en eigen belang.
Karel van Nimwegen is werkzaam als Psychosociaal therapeut (Gestalt, Somatic Experiencing) en Coach bij hartsupport.nl en loopbaansupport.nl. De artikelen, blogs brengen veelal een beperkte doch zinvol geachte en of uitdagende toelichting van bepaalde psychosociale onderwerpen onder de aandacht, waarbij therapie en/of coaching perspectief kan bieden. Feedback is welkom.
Keywords: contact, verbinding, gebrekkig, dimensies, werkelijk, gedachten
Zie o.a. ook: belichaamd leven